Opaskoirien koulutus

Koirat valitaan koulutukseen soveltuvuustestien perusteella. Testeihin hyväksyttyjen koirien tulee olla tutkittuja luustosairauksien sekä muiden periytyvien vikojen ja sairauksien varalta. Vain terveet ja opaskoiraksi kooltaan sopivat koirat hyväksytään soveltuvuustesteihin.

Soveltuvuustesteissä tarkastellaan 2-3 viikon aikana koirien käyttäytymistä ja muita luonteenominaisuuksia, kuten keskittymiskykyä, rohkeutta, vilkkausastetta ja yleistä hallittavuutta. Testien tulokset kirjataan ylös ja niiden perusteella valitaan koirat koulutukseen sekä mahdolliset siitoskoirat.

Opaskoiran peruskoulutusaika on keskimäärin viisi kuukautta. Koulutus aloitetaan koiran ollessa 16-24 kuukauden ikäinen. Koulutus suoritetaan ensisijaisesti kaupunkiympäristössä. Myös maaseutukoulutus maantiellä ja poluilla sekä tarvittava hallittavuuskoulutus kuuluvat koulutusohjelmaan. Hyvin tärkeä osa koulutusta on koiran rentouttaminen, minkä mahdollistaa koiratarhan eli opaskoirakoulun sijainti luonnon keskellä.

Koulutetun opaskoiran perustaitoja ovat:

  • kuljettavalla reitillä pitäminen;
  • teiden ja katujen ylitysten ilmaiseminen pysähtymällä ja turvalliset ylitykset;
  • kohteiden, kuten portaiden, suojateiden, ovien, tiskien, penkkien, jne. hakemiset;
  • esteiden ja mm. katutyömaiden turvalliset ohitukset;
  • pudonneen esineen noutaminen ja
  • hyvä hallittavuus.

Opaskoira, ollessaan valjaissa, ei saisi olla liikaa kiinnostunut ympäristöstään. Kun työasu eli valjaat ja panta riisutaan, on opaskoirakin tavallinen kotikoira ja perheen lemmikki. Opaskoira on valjastettaessa aina iloinen ja valmis palvelukseen. Samalla tavalla se on iloinen, kun valjaat otetaan pois.

 Areena

Areena

erinomainen koulutuspaikka ympäri vuoden.